You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Határfelületek a nanovilágban

1032

Határfelületek a nanovilágban


A nanovilágban nagyon kicsiny, a méter egy milliárdod része méretű vagy még annál is parányibb alkotórészek vannak. Egy nanométer ugyanis egy milliomod milliméter. Egyetlen atom sugara még ennél is kisebb, átlagosan 0,1 nanométer. Egy aprócska nanoszemcsében az atomok jelentős része óhatatlanul a szemcse határára kerül, így a nanovilág működését az itt zajló, ún. határfelületi jelenségek határozzák meg. Innen kiindulva érthető meg, hogy mi, a nanovilág számára óriás homo-sapiens mérnökök és orvosok hogyan tudjuk irányítani a nano- illetve a kissé nagyobb méretű mikro-világban zakatoló folyamatokat. Az előadásban egyebek mellett szó lesz arról, hogy hogyan lehet különböző nanoanyagokat iránytű, GPS, rádiótelefon és távirányító nélkül befolyásolni vagy egy gyógyszerrel teli nanokapszulát egy beteg sejthez juttatni. Szólunk a hegesztési varratok alakjának nanoréteg segítségével való beállításáról, és egy még izgalmasabb témáról: honnan tudja a hímivarsejt, hogy merre van előre, azaz hol találja a petesejtet?

More Less


A Magyar Tudomány Ünnepe, Celebration of Hungarian Science 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Plenáris előadások

Physics, Nanotechnology (Materials technology)

György Kaptay (lecturer)

30:48

5 November, 2010

Főosztály Kommunikációs

17 November, 2010

1032
<iframe width="480" height="385" src="//mta.dev.videotorium.hu/en/embed/2245" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>