You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Baráti hálózatoktól a sikeres élethez szükséges kapcsolati hálókig

1028

Baráti hálózatoktól a sikeres élethez szükséges kapcsolati hálókig


Mi a hasonlóság egy fiatalokból álló társaság és a sejtjeikben dolgozó fehérjék, valamint fehérjéket alkotó aminósavak között - egyebek mellett erre a kérdésre is válaszol Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, aki a középiskolás kutató diákból tudóssá lett Kovács Istvánnal és Iglói Ferenccel tart előadást.

A hálózatok alapvető közös vonása, hogy sűrűbben összekötött csoportokból állnak. „Az ilyen baráti társaságok, vagy éppen gyakorta együtt vásárolt termékek automatikus azonosítása a hálózatkutatás egyik központi problémája" - mondják a kutatók, akik ugyanakkor azt is elismerik: bár a tudósok a módszerek százait bevetették már, a csoportkeresési problémára máig sem sikerült igazán jó megoldást találni. Miközben az előadás hallgatói szembesülhetnek a kutatók legkomolyabb nehézségével, egy megdöbbentő megoldás lehetőségét is megismerhetik. Zárásként pedig Csermely Pétertől azt is megtudhatják, hogy milyen baráti hálózatok vezethetnek mindenkit tovább egy sikeres élethez.

More Less


A Magyar Tudomány Ünnepe, Celebration of Hungarian Science 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Diákok az Akadémián

Sociology

háló, kapcsolati háló, hálózat

Péter Csermely (lecturer)
Ferenc Iglói (lecturer)
István Kovács (lecturer)

1:24:08

3 November, 2010

Főosztály Kommunikációs

17 November, 2010

1028

5.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.dev.videotorium.hu/en/embed/2247" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>