You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Egy korszak és névadója - A Horthy-kultusz

2331

Egy korszak és névadója - A Horthy-kultusz


Felségáruló, véres kezű diktátor, illetve ország-mentő, hongyarapító - a jelzők változatosak, akit viszont ezekkel a szavakkal illettek, az ugyanaz az ember: Horthy Miklós. Magyarország 1920 és 1944 közötti kormányzójának és a nevével fémjelzett korszaknak a megítélése máig tartó viták tárgya. Romsics Ignác akadémikus és Turbucz Dávid doktorandusz előadásaikban azt mutatják be tényszerűen, minden lehetséges szempontot figyelembe véve, hogy milyen volt valójában Magyarország a két világháború között. Fasizmus vagy demokrácia? Diktatúra vagy parlamentáris váltógazdaságon alapuló többpárti jogállam? - miként jellemezhető a túlzó megállapításokhoz képest tárgyilagosan a majd' negyedszázados Horthy-kor politikai rendszere, illetve gazdasága és kulturális élete? Hogyan változott az idők során annak az embernek a megítélése, aki 1920-ban szinte jelképpé vált fehér lován lovagolt be Budapestre, majd több mint két évtizedig állt altengernagyként és ideiglenes kormányfőként egy tengerpart nélküli királyság élén - a két történész egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad higgadt és szaktudományos választ.

More Less


A Magyar Tudomány Ünnepe, Celebration of Hungarian Science 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Diákok az Akadémián

Modern history

Horthy-kultusz, fehér ló, fasizmus, világháború

Dr. Ignác Romsics (lecturer)
Dávid Turbucz (lecturer)

1:28:21

8 November, 2010

Főosztály Kommunikációs

17 November, 2010

2331
<iframe width="480" height="385" src="//mta.dev.videotorium.hu/en/embed/2250" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>