You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Az isten-részecske

14986

Az isten-részecske


A gazdag képvilággal szemléltetett előadás az ismert elemi részecskék különleges tulajdonságait a diákok, és nem a részecskefizikában alkalmazott matematika nyelvén mutatja be. A résztvevők a közöttük megfejtett kapcsolatokról és a kutatás eszközeiről tanulhatnak. Meggyőződhetnek róla, hogy az apró lövedékeknek gondolt részecskék úgy is tudnak viselkedni, mint a fény, így képalkotásra is használhatók, és megérthetik, miért lehet elektronmikroszkóppal sokkal jobb felbontású képet alkotni, mint fénymikroszkóppal.

Az érdeklődők megtudhatják azt is, hogyan lehet a laboratóriumban a részecskéknek óriási energiát adni, valamint az így szerzett energiából új, a természetben eddig meg nem figyelt részecskéket előállítani. Az új ismeretek alapján pedig képet kaphatnak arról, hogyan és milyen új részecskét fedeztek fel az idén az Európai Részecskefizikai Laboratóriumban (CERN).

More Less


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Diákok az Akadámián

Atomic physics

Dr. Prof. Zoltán Trócsányi (lecturer)

51:45

8 November, 2012

Főosztály Kommunikációs

8 November, 2012

14986

5.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.dev.videotorium.hu/en/embed/5509" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download