You are currently browsing the Videotorium site of the organization Magyar Tudományos Akadémia. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Az elbódított figyelem

5521

Az elbódított figyelem


Hájos Norbert  agykutató MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa a figyelemmel kapcsolatos agyi folyamatok működését mutatja be előadásában.

Figyelem nélkül sem a külvilágból beérkező információ feldolgozása, sem belső gondolati világunk helyes mederbe terelése nem valósulhat meg. A figyelem zavara, megzavarása ezért alapjaiban befolyásolja az agy működését. A koncentráció folyamán gyors agyhullámok mérhetőek a koponya felszínén, amelyeket az idegsejtek időbeni, pontos aktivitása hoz létre. Az előadás első felében körbejárjuk, hogy az agykéregben hogyan alakulnak ki ezek a gyors agyhullámok, és milyen idegsejtek vesznek részt a kialakításukban.

Az előadás második részében pedig arra keressük a választ, hogy a marihuána fogyasztása milyen sejtszintű mechanizmusokon keresztül zavarja meg a gyors agyhullámokat, amely párhuzamos a figyelem lankadásával, és így megváltoztatja az agyműködést is.

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Nyilvános előadások II.

Neurobiológia

Hájos Norbert (előadó)

31:30

2012. november 22.

Főosztály Kommunikációs

2012. november 23.

5521
<iframe width="480" height="385" src="//mta.dev.videotorium.hu/hu/embed/5693" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés