You are currently browsing the Videotorium site of the organization Magyar Tudományos Akadémia. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2010

A Magyar Tudomány Ünnepe 2010 (22)

Határok nélküli tudomány - Kihívások és lehetőségek a tudományterületek határán
Köszöntöm Önt a tudomány határtalan világának reménybeli látogatójaként!

2010-ben a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozata arra bíztatja, lépje át képzelete korlátait, hogy a tudomány fegyelmezett, pontos, felelős végtelenségét megismerhesse. A határtalanság ezúttal nem a messzeségről, hanem arról a közelségről szól, amelyet a tudományágak összekapcsolódásában, a gondolatok összefonódásában tapasztalhatunk. Így lesz egy fiatalokból álló csoport összehasonlítható a sejtfehérjékkel, ezáltal válnak érthetővé a mesterséges lény emberi érzései, a hálózatok összetett matematikai rendszerei, ennek révén tárulnak fel vizeink, génjeink, jövőnk titkai. A  lepkeszín, a szilícium egykristály és az epigenetika egymásba kapcsolódva rólunk és kilátásainkról is „beszél". 

Rendezvényeinken a tudományágak segítik, élénkítik egymást saját szempontjaikkal, megfigyeléseikkel, ám szeretnénk, hogy a tudomány határtalansága az Ön közelségéről is szóljon: a tudás, az ismeret karnyújtásnyira, kattintásnyira, elhatározásnyira van. Itt, a Magyar Tudományos Akadémián, és szerte az országban, a tudomány műhelyeiben. Titkai pedig éppen attól lesznek még izgalmasabbak, hogy egyre többen vagyunk rá kíváncsiak. Eredményei attól lesznek értékesebbek, hogy egyre többünk érdeklődik irántuk. A határtalanság azt jelenti: közel az emberhez és közel a gondolkodás korlátlanságához. 

A meghívás nem 'bungee jumpingra' szól: nem tudományos szabadesésre invitálom Önt, amelyben a gumikötél rántja majd vissza. Olyan elmélyülésre hívom, ami örvények nélkül sodor egyre különösebb és kalandosabb vizekre. Égbe, föld mélyére, sejtek, atomok, szavak együttműködő, elemi részecskéibe. Ezen határtalan utazásban pedig az a legfontosabb, hogy a cél az indulásban rejlik, a határátlépésekkel teli útban teljesedik ki.  Bármelyik téma megvilágíthatja a másik megértését.  Bármelyik program kedvet teremthet a következőhöz. Bármelyik előadást hallgatva elszánhatja valaki magát arra, hogy ő lesz a téma újabb kutatója

A Magyar Tudomány Ünnepének programjain részt vevőknek tartalmas élményeket és nem feledhető felismeréseket kívánok!

Pálinkás József az MTA elnöke

több kevesebb

Himnusz

12 éve - 2:22

Ünnepi beszéd

Pálinkás József 12 éve - 6:04

Köszöntő

Schmitt Pál 12 éve - 11:54

A királynő és a szolgálóleány

Lovász László 12 éve - 1:06:19

Darwin a mindennapokban

Pál Csaba 12 éve - 49:15

Köszöntő

Németh Tamás 12 éve - 4:10

Tudomány Képekben c. pályázat díjainak átadása

Dr. Prof. Csépe Valéria
Gózon Ákos
Torda Júlia
Nagy Nándor
Márkus Róbert
Benke Márton
Ángyán Gergő
Józsa T. Emmy
Baksa Balázs
12 éve - 8:55

Záró rendezvény

Pálinkás József
Lakatos István
12 éve - 5:58

Határfelületek a nanovilágban

Kaptay György 12 éve - 30:48

A játék neve: Kratokrácia

Kóczy Á. László 12 éve - 52:42

Baráti hálózatoktól a sikeres élethez szükséges

Csermely Péter
Iglói Ferenc
Kovács István
12 éve - 1:24:08