You are currently browsing the Videotorium site of the organization Magyar Tudományos Akadémia. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Darwin a mindennapokban

975

Darwin a mindennapokban


Miként és miért válnak a baktériumok egyre ellenállóbbá az ellenük kifejlesztett antibiotikumokkal szemben, és veszítik el hatásosságukat az igen drágán kikísérletezett gyógyszerek néhány év alatt? Megállítható-e a folyamat? Az előadásból kiderül, hogy Charles Darwin evolúciós elmélete napjainkban is hatalmas gyakorlati jelentőséggel bír. Manapság olyan tudományágak épülnek erre a tanra, mint a genetika, a rendszerbiológia vagy az evolúcióbiológia.  Pál Csaba ez utóbbival foglalkozik: annak ellenére, hogy az emberré válás évmilliókig tartott, az evolúció az egysejtűek szintjén igen gyorsan lezajlik, így a folyamat egy laboratóriumban könnyen megfigyelhető. A kutató elsősorban arra igyekszik választ adni, hogy milyen gének befolyásolják a változás gyorsaságát, és hogy befolyásolható-e a baktériumok evolúciójának sebessége? Kulcskérdés az is, hogy növelhető-e az antibiotikumok hatékonysága? Létezhet-e az eddig kifejlesztett hatóanyagoknak egy olyan keveréke, amely hatásosabban gyógyít, mint az egyes készítmények önmagukban?

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Plenáris előadások

Biológia, Evolúciós biológia

Pál Csaba (előadó)

49:15

2010. november 4.

Főosztály Kommunikációs

2010. november 17.

975

5.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.dev.videotorium.hu/hu/embed/2241" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>