You are currently browsing the Videotorium site of the organization Magyar Tudományos Akadémia. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Az agy belső kábítószere

2749

Az agy belső kábítószere


Mindössze 10-12 éve fedezték fel az idegsejtek közötti kommunikáció egy új típusát, amelyben az agy által termelt kannabisszerű anyagok játszanak központi szerepet. Ezek az ún. endokannabinoidok az idegsejtek közötti kapcsolatért felelős szinapszisokban egy visszajelentő mechanizmust működtetnek, amelynek során az impulzust fogadó (posztszinaptikus) sejtek aktivitásfüggő módon képesek az impulzust továbbító (preszinaptikus) idegvégződésekből az ingerületátvivő anyag felszabadulását gátolni.

Részben laboratóriumunk eredményei alapján ma már tudjuk, hogy ez a finomszabályozó rendszer, amely az agykéregben elsősorban egy gátló (gamma-aminovajsav, azaz GABA) és egy serkentő ( glutamát) transzmitter anyag felszabadulását akadályozza meg, központi szerepet játszik a tanulási és memóriafolyamatok szabályozásában, a szorongásos és epilepsziás kórképek kialakulásában, valamint a drogfüggőséghez vezető idegi plaszticitási folyamatokban. 

Ezen élettani és kórélettani folyamatok igazolása, valamint jellemzése elméleti és gyógyszerfejlesztési szempontból is jelentős. Az endokannabinoidok szintézisét, illetve lebontását végző enzimek befolyásolásával lehetővé válik a térben és időben szelektíven felszabaduló endokannabinoidok hatásának meghosszabbítása, illetve lerövidítése, és ezáltal a kórosan megváltozott transzmitter felszabadulás (elsősorban GABA és glutamát) normalizálása az egyes kórképekben.

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Nyilvános előadások I.

Neurobiológia

Dr. Freund Tamás (előadó)

1:03:59

2012. november 6.

Főosztály Kommunikációs

2012. november 7.

2749

4.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.dev.videotorium.hu/hu/embed/5489" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés